De Instelling vindt haar oorsprong in de ordonnantie van 10 mei 1672, uitgevaardigd door prins-bisschop Maximiliaan Hendrik van Beieren, met als doel: ‘het welzijn van de handel en de veiligheid van de gebruikers’.
In 1810, onder het Franse regime, werd de vuurwapenproef vergaand hervormd door middel van een decreet dat als basis diende voor de wet van 24 mei 1888 die van de Proefbank een Overheidsinstelling maakte, gevestigd in Luik, en volgens de traditie het nationale wapendepot.
De voornaamste taak van de instelling is en blijft de individuele vuurwapenproef, die een kwaliteitsgarantie vormt voor producten die op de civiele en militaire markt worden gebracht.
De Belgische Proefbank lag in 1914 aan de basis van de oprichting van de Internationale Permanente Commissie voor de beproeving van vuurwapens (C.I.P.) die de technische regels vastlegt voor de Proefbanken van landen die lid zijn van deze commissie.
In de afgelopen jaren heeft de wetgever nieuwe taken toevertrouwd aan de Proefbank, ervan uitgaand dat alle ervaring van meer dan een eeuw haar in staat zou stellen om zich op een professionele manier te kwijten van de nieuwe taken die voortvloeien uit de wapenwet van 2006 en de Europese richtlijnen.
Dankzij het niveau van de Belgische wapenproducten en de kwaliteit van de door de Proefbank uitgevoerde controles is onze industrie wereldwijd toonaangevend in de sector.
De jubileumdata hebben op zijn minst de verdienste dat zij aanzetten tot reflectie, waarbij het afwegen van de gemaakte progressie kan helpen om weloverwogen toekomstplannen te maken.
Wat een verschil allicht, tussen de ambachtelijke Bank uit 1672 en wat we ons daarbij kunnen voorstellen, en de intensieve, toch al geavanceerde test uit 1888 onder de strenge controle van de Staat! En wat een wereld van verschil ook tussen deze laatste en de huidige opdrachten die aansluiten bij internationale kwaliteits- en veiligheidseisen en waarbij gebruik wordt gemaakt van spitstechnologie!
De Belgische wapenwetten uit 1991 en 2006 bepaalden voor de Proefbank vooral een reeks nieuwe of opnieuw omschreven taken.
Met haar specifieke vaardigheden kan de instelling immers terugvallen op een eeuwenoude professionele traditie om aan de moderne behoeften te voldoen. We zullen die taken hier in het kort omschrijven om een idee te geven van hun diversiteit.